10-dagers sommer retreat

Intensiv undervisning i yoga, pusteteknikker, avspenning og meditasjon i rekreative omgivelser ved sjøen med vegetarmat, badstue og stillhet (under deler av kurset). Kurset starter onsdag 17. juli kl 18.30 og slutter lørdag 27. juli kl 13. Kursavgiften inkl vegetarisk mat, losji og undervisning. Vi blir maksimum 8 deltaker på kurset. Hvis du vil ha enerom må det bestilles ekstra når du bestiller kurset. Kokk: Robert. Kursledere: Audhild & Bjarke.

Fordypelseskurs i yoga og meditation på Ask kurssenter

Trikon AsanaKan jeg være meg selv
sammen med meg selv,
kan jeg også lettere være
meg selv sammen med andre

Sommerkurs ved sjøen

Et feriekurs i yoga og meditasjon er en aktiv ferie der du jobber med deg selv. Kurset vil fylle deg med velvære og nye opplevelser av deg selv – til inspirasjon og nytt gå-på-mot i hverdagen i lang tid etter kurset. Kurset er åpne for alle som ønsker en intensiv periode med yoga og meditasjon – men overtal ikke andre til å delta. Kom bare fordi du selv har lyst til å lære mer og gå dypere med yoga, tantra og meditasjon.

Aktiv ferie med innhold

Canoeing in the FjordDet er program hver dag fra tidlig morgen til ut på kvelden, men det er også fritid til badstu, kanopadling, turgåing mm. Under kurset slipper man for en kort tid å se på TV, høre radio og musikk, kjøre bil, gå i butikker og på kafe, snakke i (mobil)telefon, drikke kaffe og alkohol, lese aviser og lignende. En slik ramme – kombinert med velsmakende vegetarmat – muliggjør dyptgående virkninger, selv i løpet av et kort kurs. De er viktig å fullføre kurset når du først har besluttet å delta.

Klassisk yoga og pusteteknikker

Twisting the backVi går fram trinnvis. Ved å bruke kroppen i de forskjellige yogaøvelsene og stillingene oppdager du den igjen. Du utvikler en større følsomhet overfor kroppen, fjerner spenninger, får mer velvære og overskudd. Åndedrettet avspeiler din tilstand – om du er rolig, utolmodig, sløv, nervøs, rastløs etc. Nettopp derfor kan du bruke pusten til å transformere tilstanden. Med åndedrettsøvelsene kommer du i kontakt med ditt indre overskudd; den psykiske energien.

Tarmskylling

Tradisjonelt er det første trinn i yoga renseprosessene: Neti (neseskylling) og Shankprakshalan (tarmskylling) som vi gjør i starten av kurset. Hele fordøyelsessystemet renses når du drikker varmt fysiologisk saltvann. Noen få yogaøvelser får vannet til å strømme fra magen gjennom tarmsystemet og ut gjennom endetarmen. Deretter gjør du Kunjal (mageskylling) som renser passasjen fra magen til halsen og til sist neseskylling. Etter dette hviler du en times tid og spiser et spesielt tilberedt måltid som gir en god start til ditt nyrenset mage- og tarmsystem. Les mer om tarmskylling >>

Resten av 10-dagers kurset holder vi en mild diett som er vennlig ved tarmsystemet og som bevarer og stabilisere den harmoni som tarmskyllingen har forårsaket.

Shankprakshalan fjerner grove spenninger i kroppen og gir rom for en større følsomhet. Det gjør det lettere å gå dypere i den øvrige undervisning. Neti gjør du daglig på kurset. Tetthet i nesen fjernes, allergi og forkjølelse setter seg ikke så lett og det blir lettere å jobbe med pusteteknikkene.

Deep RelaxationDybdeavspenning

Yoga lærer deg å finne balansen mellom å være aktiv og være i ro. Du finner roen i det du gjør og oppmerksomhet i roen. På kurset lærer du enkle avspenningsteknikker til bruk i dagligdagen og Yoga Nidra, en skikkelig dybdeavspenningsteknikk.

Yoga nidra er bl.a. en metode til våkent å utforske grensetilstanden mellom det bevisste og ubevisste. Du blir bevisst om og du avspenner de forskjellige dimensjoner i ditt vesen for tilsist å hvile i deg selv. Du lærer også hvordan du kan ta en beslutning så den virker. Du oppdager og stabiliserer din oppmerksomhet og evne til å være våken, både i handlinger og når du går dypere i kontakten med det indre livet.

Meditasjon

meditation in the yoga roomDu vil lære 4 forskjellige meditasjonsteknikker på kurset: Tratak, Energiens kilde, Indre stillhet og Ajapa Japa.

Tratak er en konsentrasjonsteknikk hvor du utvikler evnen til å holde oppmerksomheten på et objekt (over lengre tid). Tratak løser også opp spenninger i øynene og balansere de to hjernehalvdeler. I tillegg utvikles din evne til visualisering.

Energiens kilde meditasjon renser og rydder opp i kropp og sinn gjennom bruk av en egen pusteteknikk (Ujjayi pranayama) og kontakt med chakraene. Energi bundet i spenninger og uklare tilstander løsner og omformes til en tilstand av hvilende ro.

Indre stillhet meditasjon begynner med en helt grunnleggende trening av oppmerksomheten. Du lærer å akseptere forstyrrelser og tanker slik at sinnet stilner og kan brukes mer kreativt. Kjernen i Indre stillhet er en transformerende opplevelse av stillheten, hvorfra vi opplever alt annet – det å være ett med seg selv.

Ajapa Japa meditasjonen er en videreutvikling av Energiens kilde i ni trinn. Når du har lært hele meditasjonen sitter du ca 1 time og bruker en Mala (med 108 perler) sammen sirkulasjon av Ujjayi åndedrettet mellom chakraene. Det følges umiddelbart av ca 1 kvarter med stille meditasjon hvor den meditative tilstanden forfines og fordypes. Ajapa Japa er begynnelsen til Kriya Yoga.

Foredrag, samvær og taushet

Det er også foredrag om «Konfrontasjon, aksept og forandring», «Yoga i hverdagen» mm. I tillegg vil det være Sufi-dans / Kirtan om kvelden. Det er også felles badstu med mulighet for bading i sjøen annen hver dag på kurset.

Mauna (taushet) er en egen yogateknikk hvor du er helt stille over lengre tid. På 10-dagers kurset holder du taushet i to og en halv døgn sist på kurset. Stillhet utover gjør det lettere å bli bevisst den indre stillheten.

Karma Yoga

Du lærer mange ting på kurset, men alt foregår ikke i undervisningslokalet. Din kropp må kunne omsette den energi du oppnår gjennom øvelsene. En viktig del av prosessen som du gjennomlever er å delta i det felles arbeide omkring kursstedet: Oppgaver i hagen, hjelpe med matlaging og oppvask, rengjøring eller kanskje et reparasjonsarbeide på huset eller flytte noen stein.

Sosialt sett innebærer Karma Yoga (som disse aktiviteter kalles), at du kan gjøre noe sammen med andre og for andre og at du ikke forventer å bli vartet opp. Det er jo ikke en hotellferie du har kommet på, men et kurs for mennesker som vil arbeide med seg selv. Og det du gjerne skulle ha ut av det, er at du – når du har kommet hjem – lettere kan sette i gang med de oppgaver og utfordringer som venter deg. Aktivitet skaper energi og handlekraft.

«Når man er aktiv, er man stabil. Kun gjennom handling oppnår man stabilitet. Når man oppnår lykke er man aktiv. En som ikke kan finne lykken er ikke aktiv» (Chandogya Upanisad).

Denne hemmeligheten er det mange som har oppdaget på våre kurs.

Uten Karma yoga ville det ikke være mulig å kjøre så omfattende kurs som disse. Kurset tilbyr mange veier til fordypelse. Men de forventede resultatene kunne ikke oppnås på en harmonisk måte uten utadvendt aktivitet og felles oppgaver. Når du gir slipp på noe og gir noe, kan du bedre motta det du kom for. Energien omsettes og blir tilgjengelig for deg. Karma Yoga er en aktivitet som skaper balanse i hele kursforløpet og er derfor i høy grad medvirkende til å øke ditt velbefinnende.

Karma Yoga står på programmet ca 1-1,5 time hver dag. Utover det hjelper du 1-3 ganger (avhengig av antall deltakere på kurset) med oppvask og rengjøring etter lunsj og kveldsmaten.

En kursdag kan se slik ut:
Fra   Til Aktivitet
6.00 6.30 Vekking, morgenstell, neseskylling
6.30 7.00 Konsentrasjonsteknikker
7.00 9.00 Fysisk yoga og pusteteknikker
9.00 9.30 Frokost – frukt, havregrøt og te
9.30 10.45 Karma Yoga – praktisk arbeid
10.45 11.30 Yoga nidra dybdeavspenning
11.30 12.15 Ajapa japa meditasjon
12.15 16.30 Lunsj og fritid til kanotur, gåturer, badstu mm
16.30 17.30 Korte yogaprogram, pusteteknikker mm
17.30 18.00 Indre Stillhet meditasjon
18.00     Kveldsmat
20.30 22.00 Foredrag, meditasjon eller musikk og dans
22.00     Vi går til ro
Kurslærerne

Bjarke Jørgensen og Audhild Naustdal.

Praktiske opplysninger

Avspenning i naturenKurssted: Ask Kurssenter på Askøy – ca. 2 mil nord for Bergen. Kurssenteret ligger koselig til ved sjøen med fine turmuligheter i nærmiljøet. Overnatting i 1, 2 og 3-sengsrom i Hovedhuset, Tømmerhytten og Alkoven. Yoga og meditasjon gjør vi i Yogarommet. Se bildene fra kurssenteret i vårt galleri >>

Les også avsnittet om praktiske informasjoner og beliggenhet og fremkomst til kurssenteret.

Påmelding

Meld deg på i god tid da kursene ofte blir fulle. Påmeld deg (og betal) via våre nettsider eller send epost med angivelse av kurs, navn, adresse, telefon og fødselsdato. Etter påmelding sender vi bekreftelse med faktura og mer informasjon om fremkomst med bil eller buss fra Bergen.

Avmeldingsfrist: Avmelding må skje skriftlig per brev eller epost. Ved avmelding senere enn 1 måned før kurset betales kr. 2.000. Hvis senere enn 14 dager betales kr. 3.200 og senere enn 1 uke betales kr. 4.800. Ved avmelding etter kursstart betales full pris. Avbestilling ved sykdom: Legg ved legeerklæring som dokumenterer sykdommen og du betaler kun et administrasjonsgebyr på kr. 500,-.

Innstill deg på følgende:

Du er innstilt på å følge alle klasser / aktiviteter til avtalt tid. Kom gjerne 5 minutter før avtalt tid!

Et yogaretreat er en unik anledning til å stresse ned og lade opp batteriene. Under et retreat tar du en pause fra dine daglige påvirkninger, inntrykk og vaner. Under retreatet leser du ikke aviser eller ser på fjernsyn. Vi anbefaler også at du slår av mobiltelefonen. Å trekke seg tilbake på den måten i en periode, gir rom for å få et større overblikk og ro til det du er kommet for: å arbeide med deg selv.

Det er en god opplevelse å legge hverdagen til sides for en stund. Når du fordyper deg i yoga og meditasjon under slike betingelser, har det en kraftig virkning på kropp og sinn. Under oppholdet vil du oppleve at roen senker seg og etter retreatet vil du oppleve ny energi og inspirasjon til å ta fatt på hverdagen igjen.

Mobiltelefonen gjør at vi er blitt tilgjengelig neste når som helst. Det kan derfor være lurt å informere dine nærmeste om at du ikke er tilgjengelig på telefon, men hvis det er noe viktig, kan de ringe til Ask kurssenter, tlf. +47 56 15 15 00.

Kursstedet er røykfritt, men viss du ikke klarer å la være, så tar du deg en tur alene så det ikke sjenerer de andre.

Overtal ikke andre

…til å bli med på kurset. Overtal ikke engang din partner, hvis denne ikke selv er fullt motivert til å delta. Kom for din egen skyld.

Kom som deltaker. Kom fordi du har lyst til å oppdage og arbeide med deg selv.

Velkommen til 10-dagers kurset!

Inspirasjon og mer lesning

Om yoga

Yoga
Ikke et ondt ord om sved og anstrengelse, men med yoga er der tale om et velvære der grunder sig på andre principper.

Yoga og den finere energi
Selv om «De små luft- og spændingsfrigørende øvelser» er det første yogaprogram du møder på vores kurser, er det ikke bare for begyndere, det har også en dybere virkning. Pawanmuktasana, som det også hedder, ses ud fra en viden om vitalenergien, som i Indien kaldes Prana og i Kina Ki.

Om pusteteknikker

Hvorfor holde vejret?
Yogaens åndedrætsøvelser virker stærkt og præcist.

Rigelig med ilt!
Lægen blev nervøs: Opstår der mangel på ilt når jeg laver åndedrætsøvelser og holder vejret? Så han undersøgte sagen.

Træk vejret gennem næsen!
Det giver mere ilt til blodet, styrker immunforsvaret og er også godt for hjertet.

En EEG-måling på vekselåndedrættet, Nadi Shodana
En forbedret balance i hjernen gør dig klar, optimistisk og udadvendt!

Om neseskylling

Læs introduktionen til næseskylning her >>

Les mer her om neseskylling >>

Kjøp NoseBuddy neseskyllingskanne >>

Om dybdeavspenning

Meditativ dybdeafspænding
Lidt introduktionssnak om Yoga Nidra.

Billeder af hjernens aktivitet under Yoga Nidra
Et nyt kapitel i forskningen på meditation, blev det kaldt da forskerne offentliggjorde billederne af yogalærere under Yoga Nidra. Billederne blev taget med et af den moderne medicins mest avancerede instrumenter, PET-skanneren på Rigshospitalet i København.

Tantra og Yoga Nidra
For første gang fortæller Swami Janakananda om viden og metoder i Tantra som ligger bag de tantriske ritualer og som gør Yoga Nidra så enestående effektiv og dyb blandt afspændinger. Om Nyasa, Chakra, bevidsthed og beslutningen i Yoga Nidra.

Hvad de dog bruger det til
Menneskers meget forskellige erfaringer med Yoga Nidra…

 

Om meditasjon og avspenning

Om å oppdage stillheten
Artikkel av Swami Janakananda. Om bruken av oppmerksomhet i Tantra, om å ligge på ryggen i Savasana og Yoga Nidra – og litt om meditasjonen Antar Mauna (Indre Stillhet), metoder som i vår tid er hentet frem i lyset av Swami Satyananda.

Skumringstimen
Har vi haft en levende meditationstradition i Norden? Mediterede bedstemor? Måske uden at have vidst at det var meditation – hun kaldte det noget andet.

 

Om Indre stillhet meditasjon

Indre Stilhed meditation
Om den tantriske meditationen Antar mauna (Indre stilhed) – og om dens forfædre og søskende. En perle af en meditation – på én gang den mest grunnlæggende og avancerede. Den inledes med metoder som gør dig selvstændig i forhold til påvirkninger – såvel indre som ydre.

Om evnen til at opleve
«Nævn trolden ved navn, så sprækker den», siger de gamle eventyr. Lærerens fornemste opgave er at vække eleven til at kunne opleve. Den måske mest frigørende og helbredende evne vi ejer.

Om Energiens Kilde meditasjon

Energiens Kilde
Ved brug af meditation over længere tid kan hjerneaktiviteten ændre sig vedvarende. Den som mediterer regelmæssigt har altså en varig afspændingseffekt – også i hverdagen.

Psykisk energi
Energi er mere end en opdagelse i vor tekniske tidsalder. «Prana», «Ki», «Mana», «Odins kraft» – den psykiske energi har man kendt til i alle tider.

Depositum kr 4.125

Påmeld deg kurset ved  å betale et depositum: Skriv kupongkoden «Depositum» i kupongkode feltet når du kommer til handlekurv siden. Etterpå trykk «Bruk rabattkupong» og du vil betale 25% av retreat prisen (kr 4.125) nå. En måned før kurset vil vi sende deg en faktura på restbeløpet. Hvis du bestiller enerom kommer det i tillegg til depositum.

Påmelding

Bare klikk Hurtigvisning knappen for direkte påmelding eller klikk bildet for å gå til en mer detaljert påmeldingsside. Vi tilbyr sikker betaling med Vipps, VISA eller MASTER kredittkort. 

Studentrabatt: Vi gir deg 20% rabatt hvis du er student. For å få rabatten gjør du følgende: Trykk deg inn på produktet, gjør dine valg (om du vil ha enerom og / leie sengetøy). Trykk «Kjøp». På «Handlekurv» siden – der det står «Kupongkode» – skriver du inn «student» og trykker bruk «Rabattkupong». Som du ser blir det trukket fra 20% av prisen på kurset (ikke på evt. enerom og / eller leie av sengetøy). Gå videre ved å trykke på «Fortsett til kassen» hvor du ligger inn navn, adresse, etc og betaler med Vipps, kredittkort eller PayPal.

Etter påmelding sender vi ordrebekreftelse og mer informasjon om fremkomst med bil eller buss Bergen.

Tidspunkter: 10-dagers feriekurset starter onsdag kveld kl. 18.30 og slutter lørdag kl. 13.  Kurset er intensivt – men det blir også tid til gåturer, badstu og annen rekreasjon.

Ta med: Løstsittende klær, regntøy inkludert tursko, sengetøy og håndkle.

Priser og betaling

Kurset koster kr 16.500. (Rabattpris 20% kr 13.200 for studenter). Kursavgiften inkl vegetarisk mat, losji og undervisning. Vi blir maksimum 8 deltaker på kurset. Hvis du vil ha enerom må det bestilles ekstra når du bestiller kurset.

Kontakt:

Ask kurssenter
Floridavegen 81
5307 Ask
bjarke@stillhet.no
+47 908 67 062