Chakra - esoterisk yoga

Chakra – esoterisk yoga

Fordypelseskurs i Bergen

chakra by bjarke 2016

Chakra-kurset har vært et populært fordypelseskurs i yoga og meditasjon hos Yogaskolen i Bergen i mange år. Kurset er for deg som har lyst til å bruke ett år til å gjøre noe godt for deg selv. Over 24 ganger, en gang i uken – og gjennom hele kurset – deltar du i en prosess som renser kropp og sinn. Energien vil etterhvert strømme mer fritt, oppmerksomheten og handlekraften skjerpes og stillheten rotfeste seg som en indre realitet.

Fysisk sett er chakraene assosiert med nervesystemet og de endokrine kjertlene i kroppen. Disse er hovedkontrollsentrene i den fysisk/mentale organismen med vitale påvirkninger av denne. Mange yogateknikker har en spesiell kraftfull og positiv virkning på en eller flere av disse kjertlene.

Ved konsentrasjon på chakraene – enten i en yogastilling eller i en annen teknikk eller i seg selv – stimulerer du energien slik at den flyter til chakraene. Dette vekker på sin side de slumrende delene av hjernen som er assosiert til de forskjellige chakraene. Det svarer til det å tenne et lys i et mørkt rom. Du går ikke til lam­pen for å tenne den, du vrir på bryteren slik at strømmen tilsluttes pæren, og se, det blir lys!

Chakra-kurset i Bergen

Kurset går 1¾ time én gang i uken over 24 ganger. Undervisningen er en balansert blanding av fysiske øvelser, pusteteknikker, holdninger/demninger, avspenning og meditasjon. Praktiske teknikker som virker!

Kurset er åpent for alle som ønsker å fordype seg og bli mer kjent med alle deler av seg selv.

Vekking av chakraene betyr at du involverer deg i en prosess hvor du gradvis får mer innsikt i deg selv. Teknisk sett betyr det at kurset har en viss struktur:

1. Oppvarming: De første 4 gangene på kurset vil vi spesielt arbeide med grunnleggende yoga­øvelser, pusteteknikker, dybdeavspenning og de første trinnene av meditasjonen Det indre rommet inkludert kropps- og åndedrettsbevissthet.

2. Chakra og energistrømmer: De neste 14 gangene legger vi spesielt vekt på arbeidet med de enkelte chakraene i tur og orden. I tillegg vil vi også arbeide med integrerte chakra-teknikker som Chakra vajrohan (Chakra-sang), og meditasjonen Energiens kilde.

3. Ajapa japa: De siste 6 gangene vil vi fortsette arbeidet med chakraene, men i tillegg lære Ajapa japa – en av de mest spennende meditasjonene som finnes. Ajapa japa er en integrert chakra-meditasjon i ni trinn.

Det praktiske arbeidet vil bli fulgt opp med samtale rundt emnet for større forståelse og inspirasjon. Men det er først og fremst et kurs for opplevelse og erfaring!

Hjemmearbeid

Størst utbytte av kurset får du, om du setter av 1/2-1 time daglig for å arbeide med kursets metoder. Boken Chakra – esoterisk yoga av Bjarke Jørgensen er læreboken til kurset. Du får får den gratis som en del av kurset. Så lang tid du går på kurset har du også tilgang til online videoutgaven av chakrakurset. Den består av 16 leksjoner á ca 2 timer. På den måten er det lett å ta igjen timer du har mistet og det blir lettere å praktisere teknikkene hjemme.

Sted, priser og tider

Chakrakurset på Yogaskolen i Bergen går i Strandgaten 201, 5004 Bergen, torsdager kl. 18.30-20.15 med start 31. august. Pris:  kr. 6.000. Lærer: Bjarke. Det starter opp nytt kurs mandag 15. januar kl 18.30-20.15.

Lyst å betale kurset i 2 avdrag?

Når du påmelder deg kurset kan du velge å betale hele kurset med en gang (kr 6.000), men du er også velkommen til å betale kr 3.000 nå og kr 3.000 først et halvt år senere.

Velkommen på kurset!

Last ned vår brosjyre om chakra-kurset i Acrobat PDF format.

Nivå-beskrivelse for kursene i yoga og meditasjon

Her får du de grunnleggende instruksjonene. Du lærer fysiske yogaøvelser, de første pusteteknikkene og du får alle de vesentlige instruksjonene i dybdeavspenningen Yoga nidra. Du trener deg i å være i de klassiske yogastillingene i et par minutter og å sitte i en meditasjonsstilling i opp til 20 minutter om gangen. Du vil i tillegg få en grunnleggende erfaring med de første trinnene av meditasjonene Energiens Kilde og Indre Stilhet.

Selv om du har lært yoga et annet sted, begynner du på grunnkurset første gang du kommer til oss. At du har lært yoga hos andre betyr ikke at du har lært det som vi underviser i. Du skal ha alle de grunnleggende instruksjonene med, også til pusteteknikkene og de mentale teknikkene (Yoga nidra, Indre stillhet og Energiens kilde) før du går videre.

For å gå videre til fortsetterkurset er det en forutsetning at du har gått grunnkurset over 6 uker, helst 12 uker.

 

Les mer om grunnkursene

På fortsetterkurs vil du gjenkjenne mange av øvelsene fra grunnkurset, men vi går videre med mer avanserte program. Med den ro i kropp og sinn som du har bygget opp, kan vi nå gå mer i dybden f.eks. ved å bli i de klassiske stillinger i lengre tid. Det viktige er ikke at du er blitt mer smidig, men at du har utviklet en kroppsbevissthet som gjør at du med større ro og konsentrasjon kan følge undervisningen. I meditasjonene sitter vi lenger tid med det vi allerede har lært, men går også videre med flere trinn. Du må kunne sitte stille i en meditasjonsstilling i mer enn 20 minutter om gangen.

For å være klar til fortsetterkurset, kreves det at du er fortrolig med de teknikkene vi underviser i på grunnkurset. Ikke kun de fysiske øvelsene, men også pusteteknikkene og de mentale teknikkene. Hvis du har gjort yoga før, men ikke hos oss, skal du først velge et grunnkurs.

Les mer om fortsetterkursene

Chakra kurset er et 1-årig kurs som går 1¾ time en gang i uken over 24 ganger. På Chakra kurset integreres yogaens finere dimensjoner i undervisningen. Du får mer erfaring med den dyperegående virkningen av yogastillingene, bl.a. ved å være i de i lengre tid – opp til 3-4 minutter. Du får anledning til å gå videre og oppdage mer med de avanserte pusteteknikkene og meditasjonene utvikles og fyller mer i undervisningen. Du blir undervist i hele Ajapa japa meditasjonen (som Energiens kilde er lillesøsteren til) og du lærer hele Indre Stillhet meditasjonen. Sist på kurset vil meditasjonen vare i ca en time. Chakra kurset er åpent for alle, men vi anbefaler sterkt at du har tatt et grunnkurs og et fortsetterkurs først slik at du vet mer om hva du går til og er innstilt på å gå i dybden i arbeidet med deg selv.

Inspirasjon og mer lesning

Om yoga

Yoga
Ikke et ondt ord om sved og anstrengelse, men med yoga er der tale om et velvære der grunder sig på andre principper.

Yoga og den finere energi
Selv om «De små luft- og spændingsfrigørende øvelser» er det første yogaprogram du møder på vores kurser, er det ikke bare for begyndere, det har også en dybere virkning. Pawanmuktasana, som det også hedder, ses ud fra en viden om vitalenergien, som i Indien kaldes Prana og i Kina Ki.

Om pusteteknikker

Hvorfor holde vejret?
Yogaens åndedrætsøvelser virker stærkt og præcist.

Rigelig med ilt!
Lægen blev nervøs: Opstår der mangel på ilt når jeg laver åndedrætsøvelser og holder vejret? Så han undersøgte sagen.

Træk vejret gennem næsen!
Det giver mere ilt til blodet, styrker immunforsvaret og er også godt for hjertet.

En EEG-måling på vekselåndedrættet, Nadi Shodana
En forbedret balance i hjernen gør dig klar, optimistisk og udadvendt!

Om neseskylling

Læs introduktionen til næseskylning her >>

Les mer her om neseskylling >>

Kjøp NoseBuddy neseskyllingskanne >>

Om dybdeavspenning

Meditativ dybdeafspænding
Lidt introduktionssnak om Yoga Nidra.

Billeder af hjernens aktivitet under Yoga Nidra
Et nyt kapitel i forskningen på meditation, blev det kaldt da forskerne offentliggjorde billederne af yogalærere under Yoga Nidra. Billederne blev taget med et af den moderne medicins mest avancerede instrumenter, PET-skanneren på Rigshospitalet i København.

Tantra og Yoga Nidra
For første gang fortæller Swami Janakananda om viden og metoder i Tantra som ligger bag de tantriske ritualer og som gør Yoga Nidra så enestående effektiv og dyb blandt afspændinger. Om Nyasa, Chakra, bevidsthed og beslutningen i Yoga Nidra.

Hvad de dog bruger det til
Menneskers meget forskellige erfaringer med Yoga Nidra…

 

Om meditasjon og avspenning

Om å oppdage stillheten
Artikkel av Swami Janakananda. Om bruken av oppmerksomhet i Tantra, om å ligge på ryggen i Savasana og Yoga Nidra – og litt om meditasjonen Antar Mauna (Indre Stillhet), metoder som i vår tid er hentet frem i lyset av Swami Satyananda.

Skumringstimen
Har vi haft en levende meditationstradition i Norden? Mediterede bedstemor? Måske uden at have vidst at det var meditation – hun kaldte det noget andet.

 

Om Indre stillhet meditasjon

Indre Stilhed meditation
Om den tantriske meditationen Antar mauna (Indre stilhed) – og om dens forfædre og søskende. En perle af en meditation – på én gang den mest grunnlæggende og avancerede. Den inledes med metoder som gør dig selvstændig i forhold til påvirkninger – såvel indre som ydre.

Om evnen til at opleve
«Nævn trolden ved navn, så sprækker den», siger de gamle eventyr. Lærerens fornemste opgave er at vække eleven til at kunne opleve. Den måske mest frigørende og helbredende evne vi ejer.

Om Energiens Kilde meditasjon

Energiens Kilde
Ved brug af meditation over længere tid kan hjerneaktiviteten ændre sig vedvarende. Den som mediterer regelmæssigt har altså en varig afspændingseffekt – også i hverdagen.

Psykisk energi
Energi er mere end en opdagelse i vor tekniske tidsalder. «Prana», «Ki», «Mana», «Odins kraft» – den psykiske energi har man kendt til i alle tider.

Om utvidelse av bevisstheten

På vej mot en større bevissthet – av Swami Janakananda
Hvordan håndtere yogien en utvidet bevissthet og forhøyet energi – samtale med beboene på Håå kurssenter – basert på en tekst av Swami Satyananda.

 

Aktuelle kurs:

Nytt kurs starter opp i januar 2024:

Sted, priser og tider

For å muliggjøre en dyptgående opplevelse og erfaring, går Chakra-kurset 24 ganger over to sesonger.

Gratis orienteringsmøte

Første gang på kurset kan brukes som en gratis prøvetime hvis det er ledig plass.

 

 

Nyhetsbrev

Få nyheter fra Yogaskolen i Bergen og Ask kurssenter direkte i din innboks

Angi hvem du ønsker nyhetsbrev fra:

yogaskolen i Bergen

Yogaskolen i Bergen, Strandgaten 201, 5004 Bergen. Parkering i Klostergarasjen.

Kontakt:

Strandgaten 201
5004 Bergen
bergen@stillhet.no
+47 56 15 15 00