Neti frisker opp, forebygger og lindrer forkjølelser, tørre slimhinner, høysnue og astma…

«Vi anbefaler neseskylling mot tørre slimhinner, til personer med allergi og ved arbeid i støvete omgivelser» (overlege Dr. Claude Laurent, øre-nese-halsklinikken i Falun, Sverige)

Slik gjør man neseskylling – Neti

Til neseskylling bruker du en netikanne – den har en tut som passer i neseboret. Fyll den med lunkent vann (ca. 1/2 liter) som du løser opp en teskje salt i. Vannet bør ha samme saltinnhold som kroppen (0,9 %), så det føles behagelig når det renner gjennom nesen.

Du kan bruke alminnelig salt, men se om du kan finne salt uten antiklumpemiddel og uten ekstra tilsetning av jod. Havsalt kan også brukes, men kan hos noen mennesker gi allergiske reaksjoner (evt. kan det inneholde pollen). Det beste saltet å bruke er Himalaya krystall salt

Gjør Neti over en vask. Hold kannen i den ene hånden og stikk tuten opp i neseboret, så det blir tett. Len deg frem og snu hodet litt til siden. Vannet renner nå av seg selv inn gjennom det ene neseboret og ut av det andre. Partikler og slim skylles med ut. Du puster hele tiden pusten gjennom munnen.

Når halvparten av vannet har rent gjennom nesen fra den ene siden, blåser du forsiktig  nesen fri for vann og slim (et nesebor om gangen). Deretter heller du resten av vannet gjennom nesen fra den andre siden. Hvis du har behov for å rense nesen litt grundigere, kan du skylle en hel kanne gjennom hvert nesebor.

Er slimhinnene dine tørre, kan du ta en dråpe mandelolje i vannet sammen med saltet. Hvis du er allergisk overfor mandler bruk en annen vegetabilsk olje.

Alt vannet skal ut og nesen skal tørkes

For å få alt vannet ut av nesen bøy deg fremover og la hodet henge avslappet et øyeblikk. Vannet vil renne ut av seg selv. Når hodet henger, lukk igjen det ene neseboret og blås fort og lett noen ganger, inn munnen og ut nesen. Gjenta med det andre neseboret. Rett kroppen opp til vannrett og gjenta den lette og hurtige pustingen til begge sider. Snu nå hodet (når du står vannrett med kroppen) til den ene siden og blås ut noen ganger i det øverste neseboret. Snu hodet til den andre siden og gjenta . Til sist stå opp, blås ut noen ganger med det ene neseboret og noen ganger med det andre. Gjenta hele prosedyren en gang til eller inntil nesen er tørr.

Hvis du kjenner til yoga kan du gjøre yogastillingen Klovnen og etterpå pusteteknikken Blåsebelgen.

Noen tips

Hvis vannet ikke renner fritt, kan det være fordi du presser kannens tut for hardt inn i nesen og derved stopper for gjennomløpet, eller kanskje holder du for løst, så tuten ikke tetter igjen neseboret. Det kan også være at den kannen du bruker er for liten, så det ikke kommer nok trykk på vannet.

Hvis du er forkjølet er det ikke sikkert at vannet renner gjennom med det samme. Bli likevel stående med kannen i neseboret, og la saltvannet løse opp slimet. Puss så nesen forsiktig – et nesebor om gangen. Gjenta fra den andre siden. Når du har skiftet nesebor noen ganger renner vannet gjennom – først dråpe for dråpe, og deretter mer fritt. Puss nesen ekstra forsiktig når du er forkjølet, for da er slimhinnene mer sarte.

Noen ganger kan du oppleve at litt vann renner ned i munnen. Det gjør ikke noe. Men hvis det renner mye vann ned i munnen, kan du holde haken litt tettere inn til brystet og lene deg litt mer framover.

Hvis det trykker eller svir når du skyller nesen, har du enten for mye eller for lite salt i vannet (eller det er ikke helt oppløst). Konsentrasjonen skal være fysiologisk, dvs. 9 gram salt per liter vann. Blandingen er korrekt når den smaker som tårer – ikke for salt – ikke for fersk. Og temperaturen bør være kroppsvarm.

Hvorfor skyller man nesen?

Mange mennesker gjør Neti om morgenen for å starte dagen på en forfriskende måte. Andre skyller nesen når de kommer fra arbeid, særlig hvis de arbeider på en arbeidsplass med mye støv.

Har man behov for det kan man skylle nesen både om morgenen og om kvelden. Denne enkle metoden fjerner effektivt slim, bakterier, pollen og støv fra nesen og luftveiene. De små flimmerhårene, cilier, som holder luftveiene rene med å «feie» partikler oppover, aktiveres når slimhinnene påvirkes. I tørt innendørs klima uttørkes slimhinnene og ciliene mister sin evne til å bevege seg og transportere slim og partikler opp og ut. Ved å skylle nesen regelmessig stimuleres slimhinnene og nesen beholder sin naturlige fuktighet.

Neti lindrer forkjølelse, betennelse i bi- og pannehuler, astma, høysnue og andre allergier. Saltvannet balanserer pH-verdien i slimhinnene, og styrker motstandskraften mot virus og bakterier. Mange leger har oppdaget hvilken uvurderlig metode neseskylling er, og anbefaler det til sine pasienter fremfor bruk av nesedråper og nesespray. Neseskylling stimulerer og avspenner området omkring øynene og pannen. Det kan lindre spenningshodepine og forbedre syns- og luktesans. Neseskylling kan også være en stor hjelp til slutte å røyke.

Neseskylling er også et gammelt husråd i Skandinavia. Eldre mennesker forteller at de gjennom hele livet har unngått forkjølelse med å snuse lunkent saltvann opp fra hånden, spytte det ut og så pusse nesen grundig. Fiskerne kjente også til saltvannets desinfiserende effekt. Når de merket at en forkjølelse var under oppseiling, snuset de en håndfull sjøvann opp i nesen – litt for kaldt og alt for salt til at være behagelig, men det var effektivt.

En annen av yogaens mange renselsesteknikker er Tarmskylling. Ved å drikke saltvann og gjøre noen yogaøvelser, blir hele tarmsystemet renset.

Last ned vår brosjyre om Neti – neseskylling i Acrobat PDF format.

Inspirasjon og mer lesning

Om neseskylling

Nyhetsbrev

Få nyheter fra Yogaskolen i Bergen og Ask kurssenter direkte i din innboks

Angi hvem du ønsker nyhetsbrev fra:

Neti - neseskylling