Tarmskylling på Ask kurssenter
Tarmskylling er en prosess hvor du renser hele tarmkanalen ved hjelp av saltvann. Tarmskylling er en indre hovedrengjøring for å rense opp, løse opp spenninger, gi de indre organene tiltrengt hvile. Prosessen kan være en inspirasjon til en ny giv med større kostholdsbevissthet og endring av gamle vaner, samt økt energi og mental klarhet.
Det hører med til prosessen å følge en kostplan i 10 og 30 dager, som fortsetter rensingen, utskiller avfallstoffer og balanserer kroppens syrenivå.
Tarmskylling er ikke bare en fysisk prosess som renser systemet. Det er en nær sammenheng mellom tarmsystemet og nervesystemet. Når tarmsystemet avspennes vil det samtidig avspenne og balansere nervesystemet. Dietten etter tarmskylling stabiliserer den nye balansen i nervesystemet.
Tarmskylling gjør også kroppen mer følsom. Etter tarmskylling opplever du tydeligere hvordan mat påvirker deg og du kan spise mer ut fra din følelse for hva du trenger, istedenfor å spise ut fra vaner.
Prosessen
Dagen før tarmskyllingen skal du faste fra kl. 12. Gjerne spis litt frukt (ikke banan) og du kan drikke hva du har lyst til. (Helst ikke melk, alkohol eller sukkerholdige drikker.)
- Tarmskyllingen begynner lørdag kl. 9.00 på fastende mage.
- Du drikker 2 glass med varmt, fysiologisk saltvann.
- Så utføres 4 presise yogaøvelser som åpner opp for porter i tarmsystemet, som får vannet til å lettere renne gjennom.
- Så 2 nye glass og en omgang med øvelser. Gjentas 10-16 ganger.
- Når det er skikkelig press på tarmsystemet går du på toalettet og forløpet fortsetter med:
– 2 glass saltvann
– 4 øvelser
– gå på toalettet - Dette fortsetter inntil vannet som kommer ut er klart. For de flese skjer det etter 10-16 omganger. (Saltinnholdet gjør at vannet ikke blir tatt opp i blodet og utskilt gjennom urinen, men utskilles gjennom tarmen.)
- Deretter følger mageskylling og neseskylling.
– 45-60 minutters hvile - Et spesielt måltid mat (ris og røde linser m/gee).
- Samtale og veiledning om kosten.
- Ta det med ro resten av dagen. (Normale aktiviteter, men ingen store anstrengelser.)
- Ikke drikk kaldt vann samme dag som tarmskyllingen, men gjerne lunkent/varmt.
- 10 dagers restriktiv kostplan og 30 dagers lett kostplan. (Ellers med alle vanlige aktiviteter.)
Under tarmskyllingen er det normalt å gjennomgå svingende humørtilstander, fra oppstemthet og inspirasjon til treghet og depresjon. Det er derfor best å gjøre tarmskylling i en gruppe. Det frarådes å gjøre tarmskylling på egenhånd uten veiledning. Kostplanen i 10 dager kan også by på svingende humør og utskillelseskriser avhengig av hvor mye avfallstoffer som er i kroppen. Kostplanen kan forlenges til flere måneder for dyperegående effekt, men dette bør utføres i samråd med læreren.
- Tarmskylling bør ikke gjøres oftere enn to ganger om året.
- Personer med for høyt blodtrykk, kronisk forstoppelse eller helseproblemer må ikke gjøre tarmskylling uten å rådføre seg med læreren på forhånd.
Kostplanen
Kosten etter tarmskyllingen består av grønnsaker, kornprodukter, bønner og linser. Med litt oppfinnsomhet i matveien behøver dette ikke å bli kjedelig, det er rikelig anledning for variert og spennende mat. Du kan spise deg mett til hvert måltid, så det behøver ikke være en asketisk affære, men snarere en utfordring til å prøve noe nytt. Vi gir gjerne noen gode oppskrifter med på veien.
Det som skal unngås i de 10 første dagene er: Alle stimulanser; kaffe, te, alkohol, tobakk, sukker og søte produkter (som honning, brus, sjokolade, frukt, mm) og sterke krydder. Videre; kjøtt, fisk, egg, løk og alle melkeprodukter, stekte og rå grønnsaker.
Det som skal unngås i de følgende 30 dager: Kjøtt, fisk og egg.
Ta med
Det er viktig å være varm under tarmskyllingen. Ta med tykke sokker og ellers klær du liker å bevege deg i, joggedress eller lignende. Evt. innesko (sandaler/slippers) til alle turene ut på do.
Sted
Ask kurssenter, Floridavegen 81. 5307 ASK. Slik finner du frem til oss >>
Last ned vår brosjyre om Tarmskylling i Acrobat PDF format.
Inspirasjon til dietten etter tarmskylling og mer lesing
Generelt: Følgende forslag inkludere kun varme retter. Som brødpålegg kan vi f.eks. anbefale: Grønnsaker (poteter, gulerøtter mm. i skiver – det er godt både varmt og kaldt), bønnemos (f.eks. laget av røde linser eller kikerter), tahin (sesampasta), peanøttsmør, Nutana sine posteier. Til brød kan man også spise kokte maiskolber, bakte poteter og andre grønsaker.
Bruk ikke krydder, men gjerne urter som oregano eller basilikum og evt. soyasous som smakstilsetting. Istedenfor salt kan du f.eks. bruke grønnsaksbuljong. Unngå bordsalt. Istedenfor smør bruk plantamargarin eller matolje på brødet og i annen matlaging. Istedenfor melk i sauser bruk grønnsaksvannet.
Alle bønner (minus røde og brune linser) skal ligge i vann natten over før koking. Kok bønnene opp i nytt vann. Tøm av oppkokvannet og kok bønnene ferdig i nytt vann. Dette minsker bønnenes tarmluftdannende effekt. Bruk også karve eller spisskommen.
1. DAG: Potetmos m/ linsesaus (av brune linser) og hele kokte gulerøtter.
Potetmosen smakes til med plantamargarin, grønnsaksbuljong og grønnsaksvannet fra gulerøttene/potetene. Linsene kokes minst 1/2-3/4 time med litt buljong. Bruk linsene som de er eller du kan lage en vanlig oppkokt saus, men bruk grønnsaksvann istedenfor melk. – Dvs. smelt litt margarin i en panne, under omrøring kom i passende mengde fint mel. Spe i grønnsaksvannet til sausen har riktig konsistens. Til sist kom i linsene og smak til med buljong og evt. litt oregano.
2. DAG: Hirse m/ rødbetsaus og kokte gulerøtter.
Rist hirsen på tørr panne noen minutter før koking. Rødbetene skjeres i små stykker og kokes ca. 3 timer! Sausgrunnlaget lages som beskrevet, men med rødbetvannet. Til sist kommer du i rødbetstykkene og smaker til med buljong.
3. DAG: Grønnsakssuppe m/ varme, nybakte rundstykker.
Skjer gulerøtter, poteter og purre (evt. andre grønnsaker) i små stykker og kok det med litt buljong. Tilsett evt. grønne erter fem minutter før de er ferdig kokte. Smak til med buljong og evt. litt basilikum. Oppskrift på gode, rundstykker eller annet finner du i de fleste kokebøker.
4. DAG: Ris m/ sjampignionsaus og bakte gulerøtter.
Du lager sausgrunnlaget slik det er beskrevet under 1. dag. Hvis du bruker sjampignion på boks kan vesken i boks være en god smakstilsetting. Ellers smak til med buljong og soyasaus.
5. DAG: Spagetti m/hvite bønner i tomatsaus og bakte poteter.
De hvite bønner kokes minst 1 time. Sausen lages slik det er beskrevet under 1. dag. Tilsist blander du i en boks tomater og bønnene og smaker til med buljong og soyasaus (lite!), evt. litt oregano.
6. DAG: Risengrøt m/margarin og kanel.
Grøtrisen kokes på soyamelk, havremelk, rismelk eller annen alternativ melk.
7. DAG: Nudler og blandede bakte grønnsaker i små stykker med evt tofu.
Gulerøtter, poteter, pastinakker og blomkål skjeres opp i små stykker og blandes med litt olje før de bakes i ovnen, evt tofu i terninger. Strø litt salt på grønnsakene når de er ferdige. Bland med nudler og smak til med soyasaus.
8. DAG: Linse/løksuppe m/grønnsaker og chapaties.
Svits på varm panne 2 oppskårne løk og div. smått skårne (i striber) grønnsaker i litt olje. Deretter kok løk og grønnsaker ca. 5-10 min. Samtidig koker du røde linser slik det er beskrevet under 1. dag. Til sist blandes det sammen og smakes til med evt. ekstra vann, buljong og litt urter.
Chapaties lager du av 1 del fint mjøl, 1 del sammalt fint mjøl + lunkent vann og litt olje. Elt godt. Deigen får hvile 1 time. Deretter rulles deigen i en tykk pølse som deles opp i små, runde porsjoner. Kulene kjevles ut til tynne pannekaker som tørrstekes på skikkelig varm panne et par minutter på hver side til de poser opp og er gyldne brune. Nam, nam…
9. DAG: Couscous m/aspargessaus og kokte broccoli og bakte/stekte kålrabi.
Du koker couscous’en ifølge oppskriften på pakken. Aspargessausen lages på samme måte som sjampignionsausen, bare at du her har veske og fyll fra aspagesboksen isendenfor.
10. DAG: Ris m/ surret kokt kål og bakte gulerøtter
Hvitkålen skjæres i tynne strimler og surres i varm panne m/olje. Etter surringen kokes hvitkålen sammen med litt karve. Kålen er litt våt slik at den også fungere som saus.
11. DAG: Festmåltid.
Det er tid for festmåltid for å feire at du har gjennomført 10-dagrs dietten. Du kan unne deg et restaurantbesøk der de har vegetarisk mat eller lage til et festmåltid hjemme.
Ellers fortsetter du dietten ennå 30 dager, dvs. du spiser ikke kjøtt, fisk og egg. Du kan nå gjøre maten mer variert, bruke melkeprodukter, spise råkost, lage lekre vegetar-pizzaer, Lasagne med grønnsaksfyll og ostesaus, etc.
– Velbekomme!
Aktuelle kurs:
Kurset er på Ask kurssenter. Du kan komme med bil eller ta buss fra Bergen Busstasjon. Finn tidene i Skyss-app’en eller se www.skyss.no. Du står av ved bussholdeplassen “Ask, Florida” hvor det er ca. 1 km å gå til Ask kurssenter. Det er også mulig å overnatte fra fredag til lørdag for kr 300. Les mer om hvordan du finner frem til oss >>
Nedlasting:
Last ned brosjyren om tarmskylling i Acrobat PDF-format.