Den klassiske yogatradisjon

En kort oversikt over lærere som har inspirert og utviklet vår yogatradisjon

Vår yogatradisjon går tilbake til Adi Shankaracharya som grunnla Dashnami Sannyasa tradisjonen i hvilken Swami Janakananda Saraswati ble initiert i 1969. Tradisjonen har gått videre fra generasjon til generasjon, først og framst som et elev/lærerforhold hvor personlig erfaring og ekte viten er satt i høysete. Vår tradisjon er ofte kalt for Klassisk yoga. Det er en yoga som vektlegger arbeidet med alle deler av en selv – gjennom fysisk yoga, pusteteknikker, avspenning og meditasjon – med en holdning av hengivelse slik den er uttrykt i tantra.

Adi ShankaracharyaAdi Shankaracharya

ble født i det åttende århundre i Kerala. Han er annerkjent som en av de største åndelige mestrene i India og en av de framste talsmenn for Advaita Vedanta filosofien som på mange måter uttrykker essensen av yoga. I løpet av sitt liv grunnla Adi Shankaracharya Dashnami Sannyasa tradisjonen. Fortsatt viderefører Dashnami Sannyasins hans visjon av Advaita: en monoistisk visjon av virkeligheten hvor alt blir forstått, ultimativt, å være ett.

Swami SivanandaSwami Sivananda Saraswati

blev født i Pattamadai (Tamil Nadu) i 1887. Etter å ha arbeidet som lege i Malaya, oppga han sin praksis for å søke etter en guru ved foten av Himalaya-fjellene. Han slo seg ned i Rishikesh og ble initiert inn i Dashnami Sannyasa tradisjonen in 1924 av Swami Vishwananda Saraswati. I de etterfølgende årene skrev han flere hundre bøker og artikler om yoga og andre åndelige emner for å inspirere og introdusere disse verdiene til vanlige folk verden over.

Swami Sivananda blir av mange sett på som en av Indias største åndelige mestrene i forrike århundres.

Swami SatyanandaSwami Satyananda Saraswati

ble født Almorah i 1923. Da han var 19 år mødte han Sukhman Giri fra Juna Akhara, en tantrisk yogini fra Nepal som i løpet av de neste 6 måneder initierte han i de hemmelige ritualene i tantra. I 1943 møtte han sin guru Swami Sivananda Saraswati i Rishikesh i og ble initiert til å leve livet som swami i Dashnami Sannyasa tradisjonen. Han levde sammen med Swami Sivananda de etterfølgene 12 årene.

I 1955 forlod han Rishikesh for å reise rundt i India som en vandrede asket/tiggermunk. I 1956 grunnla han International Yoga Fellowship og i 1963 Bihar School of Yoga.Sivananda Math, en institusjon for å hjelpe de svake og fattige i samfunnet, ble grunnlagt i 1984. Samme år grunnla han også Yoga Research Foundation, en organisasjon for vitenskapelig forskning på yoga og meditasjon.

Swami Satyananda har skrevet over 80 bøker om yoga, tantra og det spirituelle livet. Han er den åndelige veilder for tusen av mennesker og inspirasjonen bak mange yogaskoler, instituasjoner og ashrammer verden over – inkludert Skandinavisk yoga og meditasjonsskole.

I 1988 trakk han seg fullstendig tilbake fra alle verv og ansvarsfulle stillinger og tok opp livsstilen som kshetra sannyasa. Han levde til død (Mahasamadhi) 5. desember 2009 som en Paramahamsa Sannyasin tilbaketrukket i Rikhia nær Deoghar i delstaten Bihar – bla. involvert i å gi fattige i området et bedre liv og i meditasjon til helhedens beste.

Sri Yantra