Yoga & meditasjon - fortsettere

Yoga & meditasjon – fortsettere

Klassiske stillingerFor å være klar til fortsetterkurset, kreves at du er fortrolig med de teknikkene vi underviser i på grunnkurset. Ikke kun de fysiske øvelsene, men også pusteteknikker og de mentale teknikkene. Hvis du har gjort yoga før, men ikke hos oss, skal du først velge et grunnkurs.

Trening og bruk av oppmerksomhet inngår i nesten alle de fysiske teknikkene i yoga. Det som er nytt i yoga for de fleste av oss, er jo nettopp også opplevelsen av den nære sammenhengen mellom vår kropp og vår psyke.

Når du gjør yoga, kjenner du positive virkninger på din psykiske tilstand og på ditt humør. På tilsvarende måte kjennes det tydelig i kroppen når den mentale og psykiske tilstanden skifter i meditasjonen.

Del og helhet

Du kan saktens ha glede av å gjøre yoga uten at du mediterer. Og selvfølgelig går det an å meditere uten å bruke yogaens fysiske del. Alle de enkelte delene av yogaens store tilbud av teknikker kan brukes helt uavhengig av de andre.

Som flo og fjære er yoga og meditasjon to sider av samme helhet. Før eller senere vil du bli inspirert til å møte yogatradisjonen i sin fulle bredde, og oppleve hvor mye alle delene også støtter og hjelper hverandre.

På grunnkursene jobber du først og fremst med fysisk yoga, pusteteknikker og avspenning. Fortsetterkursene går dypere i undersøkelse av dette, spesielt de klassiske yogastillingene, men introduserer deg også til forskjellige meditasjonsteknikker som Indre stillhetEnergiens kilde og Tratak, avslappet konsentrasjon.

Andre kursmuligheter

I tillegg til kurs en gang i uken i Bergen, tilbyr vi  fordypelseskurs på Ask kurssenter.

Det er Helgekurs, Nyttårskurs, Påskekurs, Pinsekurs, Chakrakurs og dyptgående 5 og 10 dagers retreat på Ask kurssenter og på Håå kurssenter i Sør-sverige, året rundt.

På de konsentrerte kursene får du en umiddelbar og kraftig virkning, mens kursene som går en gang i uken over litt lengre tid gir regelmessighet og stabilitet i forhold til det å ha glede av yoga og meditasjon i hverdagen.

Nivå-beskrivelse for kursene i yoga og meditasjon

Her får du de grunnleggende instruksjoner. Du lærer fysiske yogaøvelser, de første pusteteknikkene og du får alle de vesentlige instruksjonene i dybdeavspenningen Yoga Nidra. Du trener deg i å være i de klassiske yogastillinger i et par minutter og å sitte i en meditasjonsstilling i opp til 20 minutter om gangen. Du vil i tillegg få en grunnleggende erfaring med de første trinnene av meditasjonene Energiens Kilde og Indre Stillhet.

Selv om du har lært yoga et annet sted, begynner du på grunnkurset første gang du kommer til oss. At du har lært yoga et annet sted er sjeldent ensbetydende med at du kan og har lært det vi underviser i. Du skal ha alle instruksjonene med, også til pusteteknikkene og de mentale teknikkene (Yoga Nidra, Indre Stilhet og Energiens Kilde) før du går videre.

For å gå videre til fortsetterkurs er det en forutsetning at du har gått grunnkurs på minimum 6 ganger. Vi anbefaler at du melder deg på et forløp på 12 ganger.

Les mer om grunnkursene

På fortsetterkurs vil du gjenkjenne mange av øvelsene fra grunnkurset, men vi går videre med mer avanserte program. Med den ro i kropp og sinn som du har bygget opp, kan vi nå gå mer i dybden f.eks. ved å bli i de klassiske stillingene i lengre tid. Det viktige er ikke at du er blitt mer smidig, men at du har utviklet en kroppsbevissthet som gjør at du med større ro og konsentrasjon kan følge undervisningen. I meditasjonene sitter vi llengre med det vi allerede har lært, men går også videre med flere trinn. Du må kunne sitte stille i en meditasjonsstilling i mer enn 20 minutter om gangen.

For å være klar til fortsetterkurset, kreves det at du er fortrolig med de teknikkene vi underviser i på grunnkurset. Ikke kun de fysiske øvelsene, men også pusteteknikkene og de mentale teknikkene. Hvis du har gjort yoga før, men ikke hos oss, skal du først velge et grunnkurs.

Chakra kurset er et 1-årig kurs som går 2 timer og 15 min en gang i uken over 24 ganger. På Chakra kurset integreres yogaens finere dimensjoner i undervisningen. Du får mer erfaring med den dyperegående virkningen av yogastillingene, bl.a. ved å være i de i lengre tid – opp til 6 minutter. Du får anledning til å gå videre og oppdage mer omkring de avanserte pusteteknikkene og meditasjonene utvikles og fyller mer i undervisningen. Du blir undervist i hele Ajapa japa meditasjonen (som Energiens kilde er lillesøsteren til) og du lærer hele Indre Stillhet meditasjonen. Sist på kurset vil meditasjonen vare i litt over en time. Chakra kurset er åpent for alle, men vi anbefaler sterkt at du har tatt et grunnkurs og et fortsetterkurs først, slik at du vet mer om hva du går til og er innstilt på å gå i dybden i arbeidet med deg selv.

Les mer om Chakra kurset

Vanlige spørsmål om yogakurs

Hva slags yoga er dette?

I våre yogaklasser underviser vi i fysiske øvelser, pusteøvelser, avspenningsteknikker og meditasjon. Vi legger vekt på å bruke yogaen på en konkret og direkte måte som gir en reell kontakt med kropp og sinn. Undervisningen er strukturert som et forløp der du vil oppleve en utvikling i løpet av kurset. Hvert yoga program har en effekt i seg selv og forbereder også for neste leksjon.

Vi er utdannet innen tradisjonell, klassisk yoga. Med klassisk yoga mener vi hatha yoga med pusteteknikker, avspenning og meditasjon i den formen som internasjonalt kalles Satyananda yoga. Denne yoga har sitt utspring i  Bihar School of Yoga hvor læreren hvor, Swami Janakananda, fikk sin utdanning og trening sist på 60-tallet. Dette er et omfattende system av fysiske øvelser, pusteteknikker, dybdeavspenning og meditasjoner. For oss er den brede, dyptgående og ikke-religiøse presentasjon av yoga som Swami Satyananda og Swami Janakananda står for en viktig inspirasjon.

Hva gjør man på et kurs?

Deltakerne kommer litt før klassen starter og kan henge fra seg i garderoben før de går inn i yogarommet for å legge seg på en matte og falle til ro. Det er en myk ullmatte til hver deltaker. Inn i mellom vil det være lav og rolig musikk i yogarommet før klassen starter, men selve yogaklassen er uten musikk. Det gjør det lettere å utvikle kontakten med både kropp og sinn og bli bevisst den indre roen som bygger seg opp utover i klassen.

Læreren begynner som regel klassen med å lede deltakerne gjennom en kort, liggende avspenning. Deretter instruerer læreren et program av forskjellige fysiske øvelser og pusteøvelser. Det aller meste av klassen består av praktisk yoga, men det kan være litt teori i tillegg. Klassen slutter gjerne med en avspenning eller meditasjon. I løpet av et kurs gjennomgår vi en rekke program som viser deg noen av mulighetene i yoga. Vi repeterer gjerne noen program og øvelser slik at du etterhvert kan bli kjent med dem. Kursene er lagt opp i forhold til om deltakerne er nybegynnere eller har gått på kurs tidligere.

Hvem underviser?

Alle lærerne har minst 5 års yogalærerutdannelse. Du kan føle deg trygg på at lærerne ved Skandinavisk yoga og meditasjonsskole har kompetanse og selvstendig erfaring med yoga. Her kan du se foto av lærerne og lese om skolen og lærerne.

Hvem kan være med?

Vår yoga er lagt opp for folk flest. Alle som er motivert til å lære seg yoga er velkommen på våre kurs. Det er likevel noen krav til deg: du bør være over 18 år og kunne forstå en del norsk. Ta kontakt med oss hvis du er mellom 13 og 18 og ønsker å være med. I mange tilfeller kan det fungere helt fint. Du bør være i stand å følge en instruksjon og innstilt på følge instruksjonene så godt du kan. Det er en vanlig misforståelse at man skal være spesielt myk eller avspent i utgangspunktet for å gå på yoga. De fleste ønsker nettopp å myke opp i kroppen, bli sterkere og lære seg avspenning. Har du alvorlige fysiske eller psykiske problemer bør du ta kontakt med skolen før du melder deg på.

Hvor mange er det i en klasse - og hvem er det som går til yoga?

Det er vanligvis et sted mellom 8 og 15 deltakere i klassene. Vi er opptatt av at det ikke skal være for mange på kursene slik at du har plass til å bevege deg og har noe plass rundt deg. Det er alle typer folk på kursene.

De fleste er aktive mennesker som ønsker å stresse ned og trene kroppen. Det er mest kvinner på kursene, men de siste årene har det begynt å komme flere menn enn tidligere.

Trenger jeg å fortelle noe om meg selv?

Nei. Du er velkommen til å være helt anonym. Vi har en gjerne en runde i starten av et kurs hvor deltakerne sier hva de heter og evt ganske kort om hvorvidt man har praktisert yoga tidligere og evt. hvorfor man har valgt å gå til yoga, men ellers er det stort sett kun læreren som snakker. Yogaklassen er ikke et sosialt forum, men du kan naturligvis snakke med andre deltakere i den grad du ønsker det i garderoben – ikke i yogarommet.

Har du spørsmål kan du ta dem opp med læreren underveis eller etter klassen.

Hva kan jeg gjøre hvis jeg ikke kan komme hver kursgang?

Vi har en fleksibel ordning. Hvis du av en eller annen grunn ikke kan komme har vi en ordning med at du kan ta tapte kursganger igjen på klasser på samme nivå (eller under). På timeplanen ser du hvilke klasser vi har. Da er det bare å møte opp, vente i garderoben inntil klassen starter og se om det er en ledig plass. Det er det som regel. Du kan møte på tilsvarende kurs mens kurset du er påmeldt løper. På den måten kan du gå på yoga flere ganger i uken hvis du har anledning.

Når går man videre til neste kurstrinn?

Har du fulgt de fleste ganger på et grunnkurs kan du går videre til et fortsetterkurs. Kan du Soløvelsen noenlunde, kan du ligge stille i avspenning og har du lært deg å bevege magen ut med innpusten når du sitter kan du gå videre. Men vi anbefaler deg gjerne å gå to ganger på grunnkurs før du går videre til fortsetterkurs. I yoga er det en fordel å gå langsomt frem og bli godt kjent med øvelsene.

Er det livssynsundervisning på kursene?

Nei. Vi mener ikke at det hører hjemme på et yogakurs. Vi gir en del teori underveis om begrepene og metodene i yoga. Spør gjerne læreren hvis det er noe du lurer på. Men du kan ikke tenke deg frem til en yogavirkning. Yoga er først og fremst praksis – du bruker øvelsene og de har en virkning. Virkningene vil gi deg mer innsikt i deg selv. Større kjennskap til kroppen og kroppens energi og tilstander gir mer trygghet og livsglede. Avspenning og meditasjon gir kontakt med naturlig klarhet og dype hviletilstander som demper sinnets rastløshet som igjen gir større åpenhet og nysgjerrighet. Klarhet og ro gir oss evnen til å betrakte sinnets spontane prosesser og en større frihet til å velge våre handlinger bevisst. Tenkning og intellektualisering kan derimot lett overskygge den direkte kontakt med øyeblikket, deg selv og dine omgivelser.

Det er en omfattende filosofi bak yogatradisjonen og evnen til å tenke selvstendig og analytisk settes høyt, men samtidig er det en forståelse for at sinnet lett kan dominere unødvendig og forkludre vår evne til direkte oppfattelse.Yoga er en måte å skape balanse mellom intellekt og følelser.

Trenger jeg å gjøre yoga hjemme?

Nei. Du kan gjerne følge et kurs uten å gjøre yoga hjemme. Etterhvert når du har gått noen kurs og kommet litt i gang kan det hende at du har lyst å gjøre yoga for deg selv også. Yoga er en god vane som gjør deg opplagt og balansert.

Påkledning og utstyr (hva kan man ha på, hva trenger jeg å ha med)?

Det er en fordel å ha på tøy som ikke strammer slik at du kan bevege deg fritt. Det trenger ikke å være treningstøy, men noe som er behagelig og løst. Vi har det du trenger av matter, pledd, krakker og puter til å sitte på i yogarommet. Øvelsene gjøres barbeint eller med sokker på hvis du vil. Det er ikke nødvendig å ha med vannflaske. Armbåndsur, løse smykker og mobiltelefon kan du legge fra deg når du gjør yoga.

Kan jeg gjøre yoga under menstruasjonen?

Ja. Vår erfaring er at det helt i orden å gjøre yoga under menstruasjonen. Du vil finne en del bøker og tekster med forbehold mot å gjøre yoga under menstruasjonen (og under svangerskapet ). Dette er etter vår oppfatning uten grunnlag i erfaringer med yoga og menstruasjon. Er menstruasjonen sterk eller plagsom kan du gjerne stå over en øvelse eller to eller bare gjøre øvelsene litt mer forsiktig – det regulerer du selv.

Fysiske yogaøvelser kan være meget virksomme til å fjerne menstruasjonsplager. Ikke kun under menstruasjonen, men gjennom en regelmessig praksis over noe tid. Spør din lærer hvis du vil vite mer om dette.

yogaskolen i Bergen

Yogaskolen i Bergen, Strandgaten 201, 5004 Bergen. Parkering i Klostergarasjen.

Se detaljert informasjon om hvor vi holder til og hvordan du kommer til oss:

Nyhetsbrev

Få nyheter fra Yogaskolen i Bergen og Ask kurssenter direkte i din innboks

Angi hvem du ønsker nyhetsbrev fra:

Aktuelle kurs:

Hvis du er elev / student angi Student i rabattfeltet når du kommer til kassen og du får 20% rabatt på kurset. Ta med studentbevis første gang på kurset og vis det uoppfordret til læreren.

Du kan også påmelde deg på per epost. Hvis du gjør det oppgi navn, adresse, fødselsdato og mobilnummer. Oppgi også denne informasjonen for evt. andre personer du melder på.